mail i ordning brud kostar

Hur sa sager man till nagon som mist en narstaende?

Hur sa sager man till nagon som mist en narstaende?

Vi famlar vanligtvis efter orden nar de betyder som mest. Samtidigt finns det formuleringar som traderats i sekler for att ge trost och visa medkansla i dodens bevaka. De har formedlats kungen papper med sorgkant eller som telegram, och skrivs kungen nytt som kommentarer kungen sociala medier. Men va betyder de egentligen? Ar det superb att besta hederlig eller att luta sig kontra konventionen? Idehistorikern Johan Fredrikzon tecknar kondoleansernas mediehistoria och reflekterar ovan konsten att beklaga.

Jag ville presentera karna medverkande i sorgen – men hur? Sjalv hade marigt att formulera mej. Det blev nagonting valhant kungen temat att orden inte racker till. Pro att personligen ejakulera tillratta med kanslorna skrev sjalv en novell ifall hur uppsyn omtanksam berattade forut forsvinna avkomma att deras moder var doende. Jag hittade gallande ehuru det hade hant gallande sant. Som ifall sjalv behovde repetera kungen hur det skulle kannas att tvingas till nagot snarlika. Till min frande, daremot, sa jag ganska inget. Pro baksida av underben anser man? Baksida av underben sager man till nagon nar det ofattbara hander?

Under tiden jag skriver det arme rullar stridsvagnar kungen Europas gator. Efter sig lamnar de avliva och lemlastade. Knappt hann pandemin dra para sig ater forran vi ater star infor storskaligt elande. Den har gangen flit framkallat. I sparen efter saval virusets som artilleriets harjningar beklagas forluster at all hall. De som deltog i striden sorjs men hyllas i likadan slag som hjaltar. Nog for att vi som ar over ska finna mening i deras uppoffringar. Men samt for att vi amna axla deras mantlar. Detaljerad som i fallet med den avliden som snuddar spann vara egna liv – den som vi vanligtvis star ordlosa infor – finns har langa traditioner av formuleringar och atborder. Det finns ord som tvungen sagas, andra som bor undvikas. Somligt forblir outtalat, men finns dar nagonstans anda.

Hur https://kissbrides.com/sv/ukrainian-charm-recension/ sa ar det egentligen vi gor nar vi beklagar sorgen? Vilken sorts utsagor ar det vi forvantas framkalla forut att trosta varandra nar doden gastar?

Ifall det ar tvattakta att hur vi forhaller oss till doden sager nagot ifall var uppenbarelse gallande livet, kan kondoleansbrevet som kulturell fenomen tillhandahalla en genvag till de stora fragorna.

I slutet av medeltiden fanns det instruktioner forut konsten att do – ars moriendi

Skrivande betraktas ofta som en batalj mot forgangelse. Men hur ska vi da inse den skrivakt som uttryckligen kommenterar en nit? Doden ar definitiv. Det ar deadline – bokstavligen. Doden avslutar det som varit och samtidigt allting som skulle kunna aga rum. Man kan inte langre saga: vi far se hur det bli. Vi vet hur det blev. Skrivandet ar pa manga satt motsatsen. Man provar, stryker ut, utfor ifall. Man skjuter upp, man byter marke. Stadse blir det nagot. Man far kika tiden an. I kondoleansbrevet moter den har vidga forsoksformen dodens absoluta punkt. Det ledning sig alltsa ifall en konfrontation mellan en sma lapp med nagra omen kungen och en oaterkallelig utradering av leva. Det kan lata lite overspant, men cirka sa ser det ut.

Klocka denna obalans mellan den skakande pennan och den obevekliga doden, kan man kika hur en hel samling stadgar, protokoll och tekniker vuxit fram. Men kanske borde vi tillika beratta konsten att beklaga? Ju mer man fordjupar sig i kondolerandets annorlunda skepnader framstar det som en kulturteknik i personligt precis, som en kedja av operationer med en lang och varierad historia.

Haromaret gick min vans fru bort i cancer

Dodsannonsen, som stundom kallas minnesteckning, dodsruna eller nekrolog, ar beslaktad med men skiljer sig klargjort fran kondoleansbrevet. Runans uppgift ar att sla fast att ett dodsfall agt rum. Den inneha ett informativt avsikt riktat till en allmanhet. Den redovisar mellan vilka datum den doda levt, vilka som ar narmast sormankomster. Fore nyhetspressens tidevarv kunde dodsfall annonseras i genom utrop pa gatan: ”gott folk, be pro var systers sjal som lamnat jordelivet denna dag”. Och den som i vara dagar ar valkand och borjar bli till aren far patraffa sig i att det finns fardigskrivna minnesrunor hos massmedia. Gallande engelska kallas de ”canned obituaries” – nekrologer pa behallare. De ligger forberedda for att kompletteras med nagon sista rad innan de fort publiceras sa straxt dodsbudet anlant.

اترك تعليقاً

لن يتم نشر عنوان بريدك الإلكتروني. الحقول الإلزامية مشار إليها بـ *